Бугарија е членка на Шенген?

8.11.2018
Бугарија е членка на Шенген?

Европскиот парламент ги повика министрите на ЕУ да ги прифатат Бугарија и Романија во Шенген зоната. Двете земји ги исполнуваат условите за членство во зоната на слободно движење, таканаречениот Шенген, но сепак стојат надвор од оваа област. И Бугарија и Романија се членки на Европската унија од 2007 година, и покрај исполнувањето на сите услови, овие земји се уште не се примени во Шенген зоната. Европратениците од Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи (ЛИБЕ) бараат дозвола за членство во Шенген за двете балкански земји, посочувајќи на еднаквите услови на земјите-членки на Европската унија и придобивките од членството.

Поимот Шенген зона се однесува на територијата на европските земји, на чија територија жителите на земјите-членки можат слободно да патуваат и да ги преминуваат границите без потреба од лична контрола.

Извор: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/239511-bulharsko-a-rumunsko-by-se-melo-stat-cleny-schengenu-zada-europlarement/