Не можеле да си дозволат стан во Прага, па купиле стан покрај море

30.8.2022

Се повеќе Чеси го исполнуваат својот сон да поседуваат сопствен дом покрај море. Најинтересни за нив се имотите во Бугарија, Албанија или можеби Египет.

Не можеле да си дозволат стан во Прага, па купиле стан покрај море

Кликнете на оваа врска за повеќе информации.

Htt

Мала кујна, тоалет, туш кабина, голем плакар во спалната соба и балкон со поглед на воден парк. Студио во хотелски комплекс бил сонот на Мари и Ота, кои сакале да вложат пари некаде, а немале стан во Прага. Затоа го избраа бугарскиот Сончев брег. „Пред сè, затоа што преку познаници не се плашевме од трансакцијата. Тие гарантираа дека трансакцијата ќе помине. Дополнително, цените на становите беа пониски од, на пример, дури и во таква Хрватска“, објаснува г-ѓа Мари за стекнувањето недвижности во Бугарија. Г-дин Ота изјави за CNN Prima NEWS дека односот на цените на недвижностите јасно зборува за Бугарија.

Нивното домување чинеше нешто повеќе од милион круни. Во споредба со цените во Прага, таа беше приближно една четвртина од иста големина. „На пример, во Албанија, квадратен метар на плажа чини 33.000 круни, во Прага, но веќе не покрај море, може да се добие квадратен метар за околу 135.000 круни“, опиша главниот економист на Тринити банка, Лукаш Кованда.

Предноста на ваквото живеење токму во хотелскиот комплекс е можноста менаџментот да го одржува вашиот стан и да се погрижи тој да биде окупиран од станари.

Ако сакате да замените таков класичен викенд за сопствена викендица покрај море, можете да го пробате Египет, на пример. „Кога започна војната во Украина, многу луѓе беа или среќни што веќе имаат стан овде, или купија станови овде како пат за бегство затоа што се плашеа што ќе се случи во Европа“, вели агентот за недвижности Хана од. Реалност Египет.

Зголемениот интерес за купување кај нас, заедно со инфлацијата, ги зголемија цените на становите за 10 до 15 проценти. Не зависи само од големината, туку и од растојанието од морето. „Кога е покрај море, брои како два милиони за 1+1“, додава брокерот на египетскиот пазар. Растот на цените на становите во Египет треба да продолжи да расте во наредните месеци и години.