Купување имот во Кипар во 2023 година

5.4.2023

Турската Република Северен Кипар е новата топла медитеранска дестинација!

Купување имот во Кипар во 2023 година

Купување имот во Кипар во 2023 година

Турската Република Северен Кипар е новата топла медитеранска дестинација! Купувачи од цела Европа, Велика Британија и Блискиот Исток се редат за да купат вили или станови во Северен Кипар. Но, зошто е тоа така?

Клима и чисто море.

Северен Кипар има просечно 340 сончеви денови годишно и највисока зимска температура во целата Европска унија. Ова значи дека можете да уживате во сончевите денови како што сакате! Покрај прекрасното време, Северен Кипар има долги и песочни плажи измиени од небесно синото и чисто море. Според извештајот објавен од Европската комисија и Европската агенција за животна средина (ЕЕА) во 2020 година, Кипар има најголем процент на базени со одличен квалитет на вода во Европската унија. Ја има најчистата вода во Европа.

Удобен превоз и престој

Постојат два главни аеродроми во Кипар: аеродромот Ларнака на југот на Кипар и аеродромот Еркан (Лефкоса) на север. Има и помал аеродром на југ во Пафос. Секој што патува со европски пасош има бесплатен пристап преку аеродромот во Ларнака, кој нуди летови до целиот свет. Речиси секој граѓанин на светот со пасош може да влезе или престојува во Северен Кипар без претходна виза. И не само тоа, речиси сите националности можат да купат имот во Турската Република Северен Кипар! Откако ќе имате адреса, можете да аплицирате за дозвола за престој во Северен Кипар, која можете да ја обновувате секоја година доколку покажете финансиска стабилност и ако не страдате од некоја заразна или сериозна болест.

Култура и историја

Северен Кипар нуди уникатен спој на историја, вкусна кујна, турска култура и фестивали. Овде ќе најдете традиционални занаети и други локални фестивали и богата историја на антички замоци, гробници и споменици кои датираат илјадници години, вклучувајќи грчки храмови, римски градови, персиски палати, замоци на крстоносците и многу повеќе! Токму оваа култура, историја и клима ги оставаат оние што го посетуваат за прв пат да чувствуваат дека се заљубиле во ова место. Оваа уникатна атмосфера наведува многу баратели на имот во Северен Кипар да купат сопствено мало парче рај и да се вратат во својот нов дом во Северен Кипар секоја година.

Живописна природа

Многу комплекси на вили и станови во Северен Кипар го имаат како позадина брзорастечкиот планински венец Беспармак кој се спушта до северните крајбрежни плажи. Инвеститорите на имот во Турската Република Северен Кипар можат да избираат помеѓу урбан имот со лесен пристап до шармантни пристаништа и ноќен живот, ресторани, казина и јахти, или крајбрежни или планински имоти во селата или на селата опкружени со полиња и маслинови градини. Дури и многу урбани имоти во Северен Кипар имаат планински поглед. Прекрасната недопрена природа никогаш не е далеку за сопствениците на имот во Северен Кипар, без разлика дали ќе го изберете северниот, источниот или западниот брег како претпочитана локација. Популарниот источен брег во близина на Фамагуста и недопрениот пооддалечен полуостров Карпаз нудат долги песочни плажи во Северен Кипар, додека помалку развиениот западен брег е одличен за љубителите на водните спортови, поради поволните ветрови од оваа страна на Кипар. Без оглед на околината што ја сакате, ќе ја најдете на Северен Кипар!

Образованието и здравството

Тоа е и остров на студенти. Најголемиот универзитет се наоѓа во Фамагуста. Има и американски универзитети и многу врвни болници. Илјадници пациенти со здравствени проблеми го посетуваат Кипар секоја година, бидејќи локалното здравство е на високо ниво.

За високиот интерес за недвижности во Кипар придонесуваат и локалното население, кое е многу убаво. Локалните жители дури и не ги заклучуваат своите автомобили и куќи. Таа е една од најбезбедните земји во светот. Има и одлична атмосфера бидејќи на Кипар нема тешка индустрија.