Што можеби не знаете за Сончев брег

13.4.2023

Сончев брег е најголемото и најпопуларно бугарско одморалиште

Што можеби не знаете за Сончев брег

Сончев Брег е најголемото и најпопуларно бугарско одморалиште, како кај локалното население, така и кај туристите. Тоа е многу живо и брзо се развива одморалиште. Плажата е долга повеќе од 8 километри и е покриена со ситен и пријатен песок. Пристапот до водата е постепен, што е добро за семејствата со помали деца. Локалните плажи можат да се пофалат и со својата чистота. Тие повеќепати ја освојуваа наградата Сино знаме. Плажите имаат лежалки и чадори. Овде љубителите на водени спортови ќе најдат широк спектар на различни активности. Има и два Аквапаркови полни со забавни тобогани и тобогани.

Транспорт и граѓански удобности

Меѓународниот аеродром Бургас се наоѓа на 30 километри од Сончев Брег. Има и редовни автобуси од одморалиштето до блиските села на брегот на Црното Море. Можете лесно да стигнете до Бургас, Елените, Свате Влас или Несебар. Се разбира, одморалиштето има и аптека и поликлиника.

Клима и клима

Летото е умерено жешко и се освежува со студениот морски ветер. Зимата е блага, речиси без снежна покривка, а пролетта е исклучително убава. Есента, која трае до средината на декември, воопшто не е студена, туку пријатна и сончева.

Интересни факти за Сончевиот брег

Пред повеќе од половина век во 1959 година, првиот турист зачекори на плажата на брегот на Сонцето. Тој беше државјанин на тогашна Чехословачка и беше од Острава.

Воздушни струи се јавуваат помеѓу морето и блиската планинска клисура, кои се единствени за оваа област. Овој феномен се нарекува „ветерна роза“ и научно е докажано дека има корисен ефект врз човечкиот организам.

Сончевиот брег останува едно од ретките места на Црното Море каде природно се формираат песочни дини. Повеќе од 16 видови на ретки растенија успеваат во овие дини.

Забава и разгледување

На Сончевиот брег можете да посетите многу кафулиња и ресторани со типична и вкусна бугарска кујна. Има и богат ноќен живот полн со дискотеки и ноќни клубови. За време на летната сезона, овде можете да посетите концерти, фестивали и други културни настани. Исто така, препорачуваме да го посетите блискиот историски град Несебар, кој е полн со историски градби кои се типични за приморски бугарски град.