Како воведувањето на еврото ќе влијае на цените на недвижностите во Бугарија?

3.5.2023

Како што можеби веќе некаде прочитавте, Бугарија сака да го прифати еврото. И иако ќе биде потребно извесно време, во 2025 година се планира датумот на усвојување.

Како воведувањето на еврото ќе влијае на цените на недвижностите во Бугарија?

Еврото има свои предности, но што значи тоа за пазарот на недвижности во Бугарија?

Многу странски инвеститори и банки од, на пример, Германија, Франција или Скандинавија инвестираат главно само во еврозоната, бидејќи на тој начин го намалуваат ризикот од девизниот курс. Една од причините зошто Бугарија е толку атрактивна за инвестиции е тоа што има ниски цени на недвижностите и една од најевтините работна сила во ЕУ. Со прифаќањето на еврото, Бугарија ќе привлече многу повеќе инвеститори од странство. Бугарските плати ќе почнат да се исплаќаат во евра, просечната плата ќе се зголемува и куповната моќ.

Првата инвестиција што му паѓа на памет на обичниот граѓанин е во недвижности. Цените во Софија се веќе речиси исто високи како и во другите европски градови, па туристичките дестинации остануваат единствените места каде што ќе може да се купи имот. Каматата за хипотекарните кредити во Бугарија е на најниско ниво во ЕУ. Бугарија, исто така, најверојатно ќе привлече повеќе странски туристи бидејќи луѓето не треба да менуваат пари. На одлуката на идниот купувач ќе влијае и можноста да се плати имотот од соништата покрај море во евра.

Ако ви се допаѓа Бугарија и размислувавте за можноста да инвестирате во недвижен имот, за ваши потреби или за кирија, сега е вистинското време. Тогаш ќе биде потешко да го пронајдете вашиот имот од соништата бидејќи цените ќе се зголемат и конкуренцијата ќе се зголеми.

 

Искористете ги нашите услуги за купување стан пред усвојувањето на еврото, така што не само што ќе имате бесплатен одмор и убав живот покрај море, туку ќе ја искористите можноста за 50% апрецијација во наредните години. Инвестираме соодветно. Бидете дел од нашата приказна. Ние сме целосно достапни за вас на

WWW.MOJENEMOVITOSTUMORE.CZ