Безбедносна состојба во Црна Гора

25.7.2023

Туризмот и пазарот на недвижности се во пораст во Црна Гора во последните години

Безбедносна состојба во Црна Гора

Туризмот и пазарот на недвижности се во пораст во Црна Гора во последните години. Но, кога патниците размислуваат да се упатат кон оваа шармантна дестинација за нивниот следен одмор, природно е да се прашаат за безбедносната ситуација во оваа балканска земја.

Целосна безбедност

Црна Гора е генерално безбедна земја за туристите и ужива релативно ниска стапка на криминал. Насилниот криминал е редок и повеќето патници можат да ги истражуваат популарните туристички области и да уживаат во деновите на плажа без да наидат на значителни безбедносни проблеми. Сепак, како и во секоја дестинација, може да се случат ситни и џебни кражби, особено на места со гужва, туристички локации, плажи и јавен превоз. На патниците им се советува да останат будни, да ги обезбедуваат своите работи, внимателно да ги следат и да користат здрав разум за да избегнат да станат жртва на опортунистички крадци.

Безбедност во сообраќајот

Сообраќајот во Црна Гора се смета за безбеден, иако условите на патиштата во некои рурални области може да бидат предизвикувачки поради кривулестиот планински терен. Патниците кои возат во Црна Гора треба да бидат претпазливи, особено на тесни патишта и во неповолни временски услови. Но, државата инвестира во подобрување на инфраструктурата, затоа се очекуваат подобрувања. Јавниот превоз како автобуси и такси е генерално сигурен и безбеден.

Здравствени и медицински услуги

Црна Гора нуди разумно ниво на здравствени услуги, особено во урбаните области како што се Подгорица и крајбрежните градови. Меѓутоа, во пооддалечените области, медицинските установи може да бидат ограничени. Препорачуваме патниците да имаат сеопфатно патничко осигурување кое покрива итни медицински состојби и репатријација. Покрај тоа, пред да ја посетите Црна Гора, од суштинско значење е да имате со себе било каков лек на рецепт што можеби ви треба.

Политичка и социјална стабилност

Црна Гора покажа политичка стабилност во последниве години и земјата активно работи на интеграција во Европската унија. Локалното население е добредојдено за туристите, а инцидентите на социјални немири се ретки. Како внимателен патник, ако ги земете предвид локалните обичаи, вашите односи со локалното население ќе бидат попозитивни.

Значи, ако до сега се двоумевте дали да одите во Црна Гора на одмор, не мора многу да се грижите.