Албанија гради нов аеродром

30.8.2023

Дестинацијата за одмор, која се здоби со популарност благодарение на евтините зделки и прекрасните плажи, ќе стане многу подостапна за туристите.

Албанија гради нов аеродром

Оваа ривиера добива на популарност!

Дестинацијата за одмор, која се здоби со популарност благодарение на евтините зделки и прекрасните плажи, ќе стане многу подостапна за туристите. Овде се гради нов аеродром.

Албанската Валона е дел од албанската ривиера, каде годинава одат десетици илјади туристи. Единствените два града достапни со меѓународни летови се Тирана и Кукс на север, така што централна и јужна Албанија се релативно недостапни освен ако не патувате со автобус или автомобил. Аеродромот Валона ќе им овозможи на туристите да летаат директно до албанскиот брег и одморалиштата на Јадранското Море, што може да го поттикне развојот на туризмот и приходите. Се очекува аеродромот во Валона да прима директни летови од целиот свет, што би можело да отвори илјадници нови работни места, да ги намали цените на билетите и да го направи аеродромот најважна туристичка порта во регионот. Меѓународниот аеродром во Валона треба да биде отворен во април 2024 година – што ќе го направи вашиот одмор значително попријатен.

Аеродромот вреден 100 милиони евра ќе има писта од два километри и ќе опслужува до два милиони патници годишно. По нејзината изградба, имаше одредено противење поради близината на заштитената лагуна Нарта, која е дом на илјадници животински видови како фламинго.

Сепак, локалните жители се надеваат дека тоа ќе помогне да се поттикне туризмот во областа.

Популарноста на албанската ривиера се зголеми ова лето благодарение на нејзините егзотични плажи и ниските цени.

Цените на хотелите овде започнуваат од 20-22 евра, а пивото чини 1,30 евра. Водата во рестораните чини околу 0,70 евра, главен оброк може да се јаде за 7-8 евра, капучино чини околу 1,40 евра. Килограм домати можете да купите за 1,10 евра.