Врски со Халкидики од Европа

18.4.2024

Огромното мнозинство на патници доаѓаат тука преку блискиот аеродром во Солун

Врски со Халкидики од Европа

Врски со Халкидики од Европа

Огромното мнозинство на патници стигнуваат тука преку блискиот аеродром во Солун (50 км од најблиските одморалишта), кој прима голем број летови од цела Европа. Вториот најблизок аеродром е Кавала (129 км од најблиските одморалишта), но има значително помалку летови и затоа се поскапи.
Летот до Солун е само првиот дел од патувањето до морето. Ако не изнајмите автомобил на аеродромот, треба да стигнете до вашата дестинација со автобус.

Превоз од Солун до Халкидики
Ќе земете автобус кој поминува низ центарот на градот, а потоа застанува на железничката станица и на неколку други места пред да се упатите кон Халкидики директно од градот.

Сите врски меѓу Солун и сите одморалишта на Халкидики се обезбедени од единствената автобуска компанија KTEL Chalkidikis. Според грчките стандарди, има многу јасна веб-страница каде што можете да го проверите возниот ред и да купите билет преку Интернет.

Возни редови на ktel-chalkidikis.gr
Купување билети преку Интернет на eticket.ktel-chalkidikis.gr
Кога пребарувате, не заборавајте дека градот Солун на англиски е напишан како „Солун“.
Најчестите автобуси од Солун до одморалиштата на најзападниот гребен на Касандра ја следат релацијата Неа Потидеа – Афитос – Калитеа – Криопиги – Полихроно – Ханиоти – Пефкохори – Палиури, каде што можете да користите 10 до 12 врски дневно во текот на летната сезона.
Каде можам да ја најдам автобуската станица во Солун?
Во градот има три автобуски станици, што може да биде малку збунувачки. Сите врски до Халкидики тргнуваат од автобуската станица КТЕЛ Халкидикис на истокот од градот, со која управува директно автобуската компанија.

Дали има воз од Солун до Халкидики?
Нема железнички врски од Солун до Халкидики. Железничката станица во Солун е најголемата железничка станица на Балканот. Поврзан е со сите железнички станици во Грција и повеќето во Источна Европа како Северна Македонија. Најчестата рута е од Атина до Солун.

Со автомобил до Халкидики
Растојанието помеѓу Прага и одморалиштата на Халкидики е од 1.620 до 1.660 km и води низ 6 земји. Речиси сето тоа можете да го поминете на автопат, но граничните контроли, особено меѓу Србија и Унгарија, како и Грција и Македонија, можат непријатно да ве одложат.
Во принцип, очекувајте вкупно време на патување од Прага помеѓу 17 и 20 часа.


Постојат канцеларии за изнајмување автомобили низ целиот полуостров. За да и се восхитувате на неверојатната природа и да го вкусите автентичната грчка гостопримливост, треба да изнајмите автомобил.
Не е толку невообичаено да се сретнат со рента-а-чамци колку што се среќаваат со изнајмување автомобили.
За спортистите, насекаде има изнајмување велосипеди што ви овозможуваат да доживеете навистина прекрасни патувања.