Даноци во Халкидики

18.4.2024

Важни такси поврзани со сопственоста на имотот

Даноци во Халкидики

1. Локален општински данок на имот. Тоа зависи од квадратните метри на имотот, деклариран во градскиот совет. Даночните трошоци се околу 1 евро по метар квадратен, што мора да се плати на градскиот совет. Даночниот трошок е вклучен во сметката за електрична енергија.


2. Данок на имот. Тоа зависи од квадратните метри на имотот, деклариран во градскиот совет. Даночните трошоци се околу 2,25 евра за метар квадратен на Халкидики. Овој даночен трошок се плаќа еднаш годишно и се нарекува ЕНФИА.

3. Трошоци за електрична енергија. Сметката за струја во Грција се испраќа на секои 2 месеци. 1. сметката е груба проценка на потрошувачката во однос на претходната година. 2. сметката е конечна според реалната потрошувачка. Приближните трошоци за стан од 60 м2 се од 200 до 400 € за 4 летни месеци со активно користење на клима уред. Има нов тарифен систем за електрична енергија кој стапи на сила на 1 јануари 2024 година и кодирање во боја на променливите и фиксните тарифи во обид да се олесни споредувањето на цените за потрошувачите. До денес, трговците на електрична енергија објавија нови фиксни тарифи, или сини тарифи, кои се движат од 14,9 до 17,9 центи за kWh од конвенционалната 12-месечна фиксна сина тарифа.

4. Трошоци за вода. Сметката за вода се испраќа еднаш во април и е 70 евра за сите станови, а втора сметка ќе биде испратена во октомври со колку вода потрошил секој стан, обично не повеќе од 10 до 50 евра.

5. Учество во комунални простори. Доколку има стан (градина, осветлување, вода, базен и сл.). Трошоците се поделени помеѓу сите сопственици на станови во зградата и обично се околу 60-200 евра годишно.

6. Трошоци за канализација. Вообичаено има еден резервоар за отпадни води за цела зграда или неколку згради, а камионот за отпадна вода се повикува да ги празни резервоарите 1-3 пати годишно. Секој празен резервоар чини околу 70-80 евра и трошоците се поделени помеѓу сите апартмани. Обично чини 50 евра годишно.