ЗОШТО ЦРНА ГОРА?

4.6.2024

Црногорското крајбрежје е едно од најсончевите во Европа со повеќе од 260 сончеви денови годишно

ЗОШТО ЦРНА ГОРА?

- 40% од територијата на Црна Гора е ПОКРИЕНА СО ДРВИЈА.
- Биогродска Гора, една од трите најстари шуми во Европа и заштитен резерват на УНЕСКО.
- Кањонот Тара, најдлабоката река во Европа и најчистата река во Европа.
- Пет национални паркови: Дурмитор, Скадарско Езеро, Проклетије, Биоградска гора, Ловчен.
- Скијачки центри со патеки до 61 километар.
- Велика Плажа („Лонг Бич“) во Улцињ, една од најдолгите песочни карпи во Европа.
- Црна Гора нуди широк спектар на активности на отворено, како што се планинарење, сурфање на змејови и рафтинг.
- Црна Гора на бизнисите и на инвеститорите им нуди конкурентни даночни олеснувања.
- Официјалната валута на Црна Гора е ЕВРО.
- Црна Гора е следната земја што ќе влезе во ЕУ. Се очекува до 2025 година.
- Сигурна земја со стабилна економија за сигурни краткорочни и долгорочни инвестиции.
- Годишниот данок на имот е многу низок од 0,25% до 1%
- Стапката на данок на добивка е од 9 до 15% (една од најниските во Европа)
- Повратот на инвестицијата во недвижен имот лесно може да биде до 30%
- Нема пензија или дедо данок.
- Мултиетничноста носи уникатна разновидност во културата, архитектурата, кујната.
- Релативно ниски трошоци за живот во споредба со другите европски земји.