20 најчесто поставувани прашања

13.6.2024

Црна Гора

20 најчесто поставувани прашања

1. Што ја прави Црна Гора атрактивна дестинација?

Црна Гора нуди богато културно и историско наследство, вклучувајќи неколку места за светско наследство на УНЕСКО: Стариот град Котор, Националниот парк Дурмитор и Которскиот залив, кои се познати по својата природна убавина и културно значење. Присуството на овие споменици на УНЕСКО ја зголемува популарноста на Црна Гора како туристичка дестинација и ја зголемува нејзината привлечност за инвеститорите. Црна Гора нуди уникатен начин на живот со разновиден пејзаж кој ви овозможува да уживате во скијачките патеки и песочните плажи на два часа возење една од друга. Можете да скијате во планините наутро, а попладне да уживате во вино или кафе покрај морето. Развојот на скијачките центри и отворањето хотели со пет ѕвезди ја подобри туристичката инфраструктура, а континуираната изградба на автопати ја оптимизира логистиката и поврзувањето со соседните земји. Крајбрежјето на земјата може да се пофали со мешавина од песочни и камчести плажи во живописни заливи со повеќе од 260 сончеви денови годишно. Црна Гора нуди и прифатливи трошоци за живот, вклучувајќи евтина храна и пијалок, со акцент на органската и традиционалната кујна – избор за секој вкус.

2. Црна Гора како луксузна туристичка дестинација

Млада земја која стекна независност во 2006 година, Црна Гора брзо стана водечка луксузна туристичка дестинација во Европа. Сместена на прекрасното Јадранско Море, со удобен автомобил, траект и воздушен пристап, Црна Гора нуди стратешка локација која го поддржува растот на туризмот. Владините иницијативи за развој на микролокации ги поттикнаа инвестициите, како што беше потврдено од проектите како Порто Монтенегро и Порто Нови, кои ги трансформираа поранешните воени капацитети во пристаништа за јахти од светска класа и луксузни резиденции на брегот. Магијата на Црна Гора се протега и на иконите места како Свети Стефан, каде што познатото одморалиште Аман е домаќин на светски ѕвезди и членови на кралски семејства. Благодарение на присуството на познати луксузни брендови, вклучувајќи ги Hyatt, Mövenpick и Ritz-Carlton, Црна Гора секоја година привлекува се повеќе и повеќе различни категории на туристи и инвеститори. Овој раст е засилен со мултикултурното општество на Црна Гора и неговиот хармоничен соживот, кој нуди уникатно и збогатувачко искуство среде пејзажот кој го одзема здивот и богатото културно наследство.

3. Што ја прави Црна Гора атрактивна инвестициска дестинација за корпоративниот сектор?

Атрактивноста на Црна Гора за организациите лежи во нејзиниот висококонкурентен режим на корпоративно оданочување во Европа. Земјата нуди ниска корпоративна даночна стапка од 9%, една од најповолните стапки во регионот. Оваа поволна даночна средина ги охрабрува бизнисите да започнат со работа во Црна Гора, што овозможува да се зголеми профитабилноста и да се користат ресурсите на компанијата поефикасно. Дополнително, стратешката локација на Црна Гора на брегот на Јадранот овозможува пристап до европските пазари, што ја прави идеална локација за бизниси кои бараат меѓународна експанзија, додека имаат корист од поволниот даночен систем за бизнис.

4. Дали има даночни предности при наследување на недвижен имот во Црна Гора?

Црна Гора се карактеризира со поволен оданочен режим при наследување на недвижен имот. За разлика од многу други земји, во Црна Гора нема данок на наследство, што нуди значителни заштеди на поединци и семејства вклучени во процесот на пренос на имот. Ова даночно ослободување ја зголемува атрактивноста на Црна Гора како локација за инвестиции во недвижности и планирање на пензионирањето, обезбедувајќи поволна средина за зачувување на богатството и имотот од генерација на генерација.

5. Каква е политиката на Црна Гора за оданочување на пензиите?

Во Црна Гора не се оданочуваат пензиите, што ја прави привлечно место за луѓето кои сакаат да ги поминат пензионерските години со минимални даноци. Ова ослободување од даноците за пензија ја зголемува вкупната популарност на земјата како локација за пензионирање и ги охрабрува странските пензионери да ја разгледаат Црна Гора за преселување или инвестиции во станбени недвижности.

6. Како се зема предвид данокот на додадена вредност (ДДВ) при трансакциите со недвижности во Црна Гора?

Во Црна Гора, данокот на додадена вредност (ДДВ) обично е вклучен во цената на имотот. Тоа значи дека купувачот не мора да плаќа ДДВ посебно над цената на имотот, што го поедноставува процесот на трансакција и го намалува административниот товар и за инвеститорите и за купувачите. Вклучувањето на ДДВ во трансакциите со недвижности придонесува за транспарентност и предвидливост на пазарот на недвижности, што го олеснува учеството на инвеститорите во трансакциите со недвижности во Црна Гора.

7. Која е официјалната валута во Црна Гора?

Црна Гора го усвои еврото како своја официјална валута во 2002 година, што придонесува за економската стабилност и нуди меѓународни трансакции за инвеститорите и бизнисите. Употребата на еврото го поедноставува финансиското работење и ги елиминира валутните ризици за поединци и компании кои работат во Црна Гора, што придонесува за поволна инвестициска клима.

8. Кои се вкупните трошоци за стекнување на имот?

Вкупните трошоци за купување на имот вклучуваат неколку ставки. Тоа е приближно 450 евра за купопродажен договор заверен на нотар (цената варира во зависност од вредноста на имотот), плаќање за услугите на официјален преведувач на вашиот мајчин јазик, што чини од 20 евра по страница. Може да се бара судски преведувач за устен превод, чија такса е приближно 50 евра. Катастарските такси се до 50 евра. Вкупно овие трошоци изнесуваат приближно 700 евра. Факултативно, овозможено е користење на услугите на правната служба на СММ за 500 евра. Овие услуги вклучуваат регистрација на имот на ваше име, пренос на сметки за комунални услуги.

9. Која е даночната стапка при купување недвижен имот од приватно лице?

При купување на недвижен имот од приватно лице до вредност од 150.000 евра данокот е 3%. За имоти над 150.000 евра данокот се пресметува како 4.500 евра плус 5% од износот што надминува 150.000 евра. За имот над 500.000 евра данокот е 22.000 евра плус 6% од износот над 500.000 евра. Кога купувате од правно лице, на пример, развивач, не се плаќа данок на промет.

10. Како се пресметува годишниот данок?

Годишниот данок на имот се пресметува врз основа на повеќе фактори, вклучувајќи површина, старост на имотот, близина на морето, регион, тип на површина и вид на имот. На пример, данокот на недвижен имот од 150.000 евра во Будва моментално е 350-400 евра.

11. Кој е опсегот на потенцијален поврат на инвестицијата (ROI) во Црна Гора?

Инвеститорите во Црна Гора може да очекуваат значителен поврат на нивните инвестиции: повратот на инвестицијата обично се движи од 6% до 12% годишно. Овој опсег на поврат на инвестицијата е особено атрактивен со оглед на актуелните трендови на европскиот пазар на недвижности и економскиот раст на Црна Гора, зголемувајќи ја довербата на инвеститорите во долгорочната профитабилност на нивните инвестиции.

12. Колку време е потребно за да се затвори трансакцијата и да се препише имотот во катастарот?

Процесот на препишување на имотот на ново име во катастарот обично трае од 4 до 6 недели, што вклучува доставување на потребните документи, нивна проверка и конечна регистрација на правото на сопственост. Овој пат може да биде под влијание на сложеноста на трансакцијата и брзината на официјалните процедури, додека важно е да се осигура дека сите правни формалности се правилно завршени за непречено завршување на преносот на сопственоста.

13. Колку се високи трошоците за одржување на имотот во Црна Гора?

Во Црна Гора, одржувањето на зградите, вклучително и заедничките простории како што се скали, коридори, лифтови, паркинзи и други области, често го вршат агенции за технички услуги. Начинот на плаќање е регулиран со договор на сопствениците на имотот. Трошоците за одржување се движат од 0,5 до 1 евро за метар квадратен. Во посебни случаи, каде што има дополнителни содржини во комплексите, како базени, сауни и спортски сали, трошоците за одржување можат да достигнат и до 2 евра за метар квадратен.

14. Какви се перспективите на Црна Гора во односите со Европската Унија?

Црна Гора постигна значителен напредок кон пристапувањето во ЕУ и се очекува да стане земја членка на ЕУ во следните неколку години. Ова ја покажува посветеноста на Црна Гора за европска интеграција, која може да доведе до подобрување на економската соработка, развој на инфраструктурата и проширени можности за инвестирање. Изгледите за членство во ЕУ дополнително ја зајакнуваат позицијата на Црна Гора како атрактивна инвестициска дестинација во регионот на Западен Балкан.

15. Кој регион на Црна Гора се смета за најдобар за инвестирање?

Секој регион на Црна Гора нуди добри можности за инвестирање во зависност од вашите критериуми и очекувања. Сепак, некои градови се издвојуваат:

Будва често се нарекува кралица на туризмот во Црна Гора, бидејќи може да се пофали со најголем обем на инвестиции и највисок принос од изнајмување во земјата. Без разлика дали барате пријатно место во центарот на градот или станбен комплекс со дополнителни удобности и поглед кој го одзема здивот, Будва и неговата околина се идеален избор. Покрај тоа, Будва, позната по својот жив ноќен живот и прекрасните песочни плажи, на сите им нуди парче рај. Будва, со својот туристички центар, обезбедува широк спектар на можности за инвестирање, од недвижен имот во центарот до луксузни одморалишта.

Дом на првата луксузна марина за јахти во Црна Гора, Тиват нуди комбинација на елитниот начин на живот и традиционалниот крајбрежен шарм. Градот е познат по високото ниво на услуги, луксузни ресторани, одморалишта, терени за голф, а тука се наоѓа и аеродромот. Тиват обезбедува широк спектар на можности за инвестирање за различни преференции и буџети.

Котор е познат по своите богати традиции, култура и историско наследство, што го прави популарен избор меѓу инвеститорите. Градот нуди многу активности, од возење со жичарница до пливање во кристално чиста вода, а тука може да се ужива во одличната кујна. Со своите воодушевувачки пејзажи и разновидни атракции, Котор е идеална локација за оние кои бараат викендица или размислуваат да се преселат.

16. Дали има аеродром во Црна Гора?

Во Црна Гора има два меѓународни аеродроми: аеродромот во Подгорица и аеродромот Тиват. Лоциран во близина на главниот град Подгорица, аеродромот во Подгорица нуди летови до различни европски градови со национални и други големи авиопревозници. Сместен на јадранскиот брег во близина на популарниот град Котор, аеродромот Тиват служи како порта за патниците кои го посетуваат крајбрежниот регион, вклучувајќи ги и популарните туристички дестинации како Будва и Херцег Нови. Аеродромот Тиват е особено зафатен во летната сезона, кога бројни чартер и редовни летови ја поврзуваат Црна Гора со градовите низ цела Европа. Аеродромот Дубровник во соседна Хрватска е погодна алтернатива за патниците кои се упатуваат кон крајбрежните области на Црна Гора, бидејќи се достапни услуги за трансфер и изнајмување автомобили. Покрај тоа, аеродромот Никола Тесла во Белград, Србија и меѓународниот аеродром во Тирана во Албанија се алтернативни порти со добри патни врски до Црна Гора, обезбедувајќи им на патниците дополнителни опции за практично да стигнат до земјата.

17. Дали има меѓународни училишта во Црна Гора?

Да. Меѓународните училишта во Црна Гора служат на растечката заедница на странци и локални семејства кои бараат образование од светска класа. Овие училишта претежно нудат настава на англиски јазик и следат престижни меѓународни наставни програми. Добро познатите меѓународни училишта се наоѓаат во клучните урбани центри како што се Подгорица, главниот град на земјата и Тиват, познат по својата активна иселеничка заедница.

Училиштата се карактеризираат со разновиден состав на ученици, кој вклучува деца од различни националности, што придонесува за создавање мултикултурна образовна средина. Тие ги нагласуваат не само академските достигнувања, туку и холистичкиот развој преку широк спектар на воннаставни активности, вклучувајќи спорт, уметност и социјални активности.

18. Дали Црна Гора е безбедна земја?

Црна Гора генерално се смета за безбедна земја. Како членка на НАТО и благодарение на стабилните односи со соседните земји, Црна Гора дава приоритет на безбедноста и стабилноста. Владата се стреми да одржува безбедна средина и за жителите и за посетителите.

Во последниве години, Црна Гора постигна значителен напредок во подобрувањето на својата инфраструктура и зајакнувањето на спроведувањето на законот, што придонесува за севкупно зголемување на безбедноста. Стратешката локација на земјата на Јадранското Море, прекрасните природни предели и богатото културно наследство ја прават привлечна дестинација за туристи и инвеститори.

Туристите можат да направат многу активности во Црна Гора, од истражување на историски градови до релаксација на живописните плажи. За возврат, инвеститорите се привлечени од можности во области како што се пазарот на недвижности, угостителството и обновливите извори на енергија.

Тековните развојни проекти на Црна Гора, вклучувајќи ги подобрувањата на инфраструктурата и економските реформи, укажуваат на позитивна траекторија за иднината на земјата. Таквата комбинација на стабилност, природна убавина и инвестициски потенцијал ја прави Црна Гора атрактивен избор за оние кои размислуваат за можности за патување или инвестирање во регионот.

19. Зошто Црна Гора?

Изборот на Црна Гора меѓу другите популарни дестинации во близина им нуди на инвеститорите во недвижнини неколку убедливи предности. Црна Гора може да се пофали со неверојатни природни убавини, живописни брегови, величествени планини и недопрени национални паркови. Разновидниот пејзаж на земјата обезбедува многу можности за инвестирање, од вили на море до планински одморалишта.

Стратешката локација на Црна Гора на Јадранското Море овозможува лесен пристап до поголемите европски градови, што ја прави атрактивна локација и за туристите и за постојаните жители. Земјата има медитеранска клима со благи зими и топли лета, идеални за целогодишно живеење и туризам.

Инвестирањето во Црна Гора е поддржано од пријателско деловно опкружување и поволна даночна политика. Владата воведе голем број стимулации за привлекување странски инвестиции, вклучувајќи едноставен процес за купување имот за нерезиденти и релативно ниски даноци на имот.

Црна Гора, исто така, е на пат да стане членка на Европската унија, која ветува економска стабилност и раст што најверојатно ќе доведе до зголемување на вредноста на недвижностите со текот на времето. Покрај тоа, како членка на НАТО, Црна Гора има корист од повисока безбедност и политичка стабилност, што обезбедува безбедна и сигурна инвестициска средина за инвеститорите.

Трошоците за живот во Црна Гора се пониски во споредба со многу западноевропски земји, што обезбедува висок квалитет на живот по прифатлива цена. Богатото културно наследство, топлото добредојде на локалните жители и активната заедница на странци дополнително ја зголемуваат атрактивноста на инвестициите во Црна Гора.

Севкупно, Црна Гора ги комбинира природните убавини, стратешката локација, економските стимулации и високиот квалитет на живот, што ја прави многу привлечно место за инвеститорите во недвижности кои бараат ветувачки можности во регионот.

20. Зошто со нас?

Се издвојуваме меѓу другите агенции за недвижности како меѓународна корпорација благодарение на нашиот единствен пристап, посветеноста кон нашите клиенти и меѓународните контакти. Како инвеститори на нашите сопствени проекти, ние длабоко ги разбираме потребите на нашите клиенти и пазарот на недвижности. Нашата компанија има неколку одделенија кои покриваат широк спектар на услуги, вклучувајќи го правниот оддел, одделот за изнајмување и управување со имот, одделот за опрема, секторот за развој кои нудат можност за реновирање или изградба на имот според желбите на клиентите. Ние сме единствената станица што треба да ја направите на вашето инвестициско патување. Нашата посветеност на професионализам, ефикасност и транспарентност не прави сигурен партнер во секој чекор од процесот, овозможувајќи ни да обезбедиме висококвалитетни услуги и да постигнеме успешни резултати за нашите клиенти.